Sałatka w stylu fit

Ewelina
Fit
15.07.2015 13:09
Sałatka w stylu fit

Składniki

Receptura na jedną porcję:

– główka mini sałaty rzymskiej

– garść liści świeżego szpinaku

– 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy

– pół zielonego ogórka

– 50 g tuńczyka z zalewy własnej

– 2 jaja wiejskie

– pół pęczka świeżego szczypiorku siekanego

– kilka listków bazylii świeżej siekanej

– pół łyżeczki ziarenek sezamu białego

– pół łyżeczki ziaren siemienia lnianego

Dresing:

– sok z połowy cytryny

– pół ząbku czosnku roztartego

– łyżka musztardy francuskiej

– 100 ml oleju lnianego

– świeżo mielony pieprz kolorowy

Przepis

Sałaty płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, rwiemy na mniejsze części. Szpinak myjemy, usuwamy ogonki. Pomidory kroimy w paseczki, ogórka obieramy ze skóry, kroimy na pół i wzdłuż w grubsze plastry. Układamy tuńczyka odsączonego z zalewy. Jaja gotujemy w osolonej wodzie (8 minut od momentu wrzenia wody), obieramy ze skorupki i kroimy na cztery. Szczypiorek i bazylię siekamy. Posypujemy wszystko ziarenkami siemienia lnianego i sezamu białego. Polewamy dresingiem.

SMACZNEGO! :)