Składniki
Receptura na jedną porcję:
– główka mini sałaty rzymskiej
– garść liści świeżego szpinaku
– 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy
– pół zielonego ogórka
– 50 g tuńczyka z zalewy własnej
– 2 jaja wiejskie
– pół pęczka świeżego szczypiorku siekanego
– kilka listków bazylii świeżej siekanej
– pół łyżeczki ziarenek sezamu białego
– pół łyżeczki ziaren siemienia lnianego
Dresing:
– sok z połowy cytryny
– pół ząbku czosnku roztartego
– łyżka musztardy francuskiej
– 100 ml oleju lnianego
– świeżo mielony pieprz kolorowy
Przepis
Sałaty płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, rwiemy na mniejsze części. Szpinak myjemy, usuwamy ogonki. Pomidory kroimy w paseczki, ogórka obieramy ze skóry, kroimy na pół i wzdłuż w grubsze plastry. Układamy tuńczyka odsączonego z zalewy. Jaja gotujemy w osolonej wodzie (8 minut od momentu wrzenia wody), obieramy ze skorupki i kroimy na cztery. Szczypiorek i bazylię siekamy. Posypujemy wszystko ziarenkami siemienia lnianego i sezamu białego. Polewamy dresingiem.
SMACZNEGO! :)