Jabłka pod kruchym ciastem

Ewelina
Ciasta
20.04.2015 15:47
Jabłka pod kruchym ciastem

Składniki

2 szklanka mąki

szklanka cukru pudru

150 gram zimnego masła

3 żółtka

pół laski wanilii lub cukier waniliowy

1 łyżka kwaśniej śmietany

6 jabłek Golden Delicjusz

cukier trzcinowy do posypania jabłek

Przepis

Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkować połowę ciasta i przełożyć do formy na tartę oprószonej mielonym lnem lub kaszką orkiszową. Ułożyć obrane i wydrążone połówki jabłek i posypać cukrem trzcinowym. Rozwałkować pozostałą cześć ciasta, większą od pierwszej o ok 2 cm. Przykryć wierzch delikatnie ugniatając brzegi. Piec w 180 stopniach do 50 minut.