Przepis
o jest potrzebne?
CIASTO:
- 4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny do pieczenia
- 6 żółtek
MASA JABŁKOWA:
- 7 dużych jabłek
- 2/3 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżki wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
MASA ORZECHOWA:
- 3 łyżki tartych włoskich orzechów
- 3 łyżki tartych migdałów
PIANA:
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
Jak przygotować?
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z cukrem pudrem. Margarynę pokroić w mniejszą kostkę i dodać do składników sypkich. Dodać pozostałe składniki ciasta i wszystko zagnieść. Podzielić ciasto w proporcji 2:3, większą włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażarki na około 30 min.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w grubszą kotkę, włożyć do garnka. Dolać 2 łyżki wody, doprawić cynamonem i poddusić (delikatnie, nie może powstać papka). Wsypać cukier, wymieszać. Dusić jeszcze przez około 3 minuty. Mąkę wymieszać z 3 łyżkami wody, dodać do ciepłych jabłek, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Większą część ciasta z lodówki wyjmujemy. Dół blachy o wymiarach 25 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Podpiekamy przez 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
Białka ubić na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i miksujemy tak długo aż się rozpuści. Wsypać budyń i miksować jeszcze przez chwilę.
Tarte migdały mieszamy z tartymi orzechami, posypujemy nimi podpieczone ciasto. Na to wykładamy masę jabłkową, następnie bezę i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę ciasta z zamrażarki. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termooobiegu).