Strucel jabłkowy

Krzysztof
Przepisy
05.02.2014 22:03
Strucel jabłkowy

Przepis

składniki:

20 dag mąki

1 jajko

2 łyżki soku z cytryny

10 dag masła

2 łyżki bułki tartej

4 łyżki cukru pudru

50 dag jabłek szarlotkowych

2 łyżki rodzynek

pól łyżeczki cynamonu

przyrządzanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie i wbić jajko. Wlać pół szklanki wody i sok z cytryny. Dodać też 1 łyżkę cukru pudru. Ciasto zagnieść, aby było gładkie i elastyczne. Następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki.

Jabłka obrać, pokroić w cieniutkie paseczki. Skropić łyżką soku z cytryny, posypać cukrem pudrem i cynamonem i wymieszać z rodzynkami.

Ciasto rozwałkować jak najcieniej na prostokąt i posmarować połową wcześniej roztopionego masła i posypać bułką tartą. Na środku ułożyć nadzienie z jabłek, pozostawiając wolną przestrzeń na bokach i końcach. Zwinąć i uformować strudel. Końce ciasta zawinąć do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polać resztą masła. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.