Buraki faszerowane

Ewelina
Sałatki
20.04.2015 15:43
Buraki faszerowane

Składniki

3 buraki

woreczek kaszy gryczanej

cebula mała czerwona

groszek w puszcze małe opakowanie

ser feta pół opakowania

1/3 szklanki śmietanki kremówki

oliwa z oliwek

pieprz

rukiew wodna

Przepis

Buraki upiecz w piekarniku ok 1,5 g w 190 stopniach zawinięte w folię aluminiową lub ugotuj do miękkości (smaczniejsze są jednak z piekarnika). Wystudź. Obrane buraki wydrąż dobrym nożem. Wydrążone resztki buraka pokrój w drobną kosteczkę.

Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź. Do kaszy wkrusz trochę fety, łyżkę oliwy, pieprz, sól Dodaj kosteczki cebuli. Dodaj groszek i delikatnie wymieszaj. Faszeruj buraki i natychmiast podawaj.

Krem z fety: fetę lekko rozdrobnić, wlać kremówkę i zblenować.