Ciasto kruche z jabłkami i budyniem

Krzysztof
Przepisy
31.10.2014 21:11
Ciasto kruche z jabłkami i budyniem

Przepis

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru pudru

5 żółtek

1 margaryna

1 łyżeczka proszku do pieczenia

około 1 kg jabłek

3 budynie waniliowe lub śmietankowe

1 litr mleka

cukier do budyniu (jeśli są nie słodzone)

cynamon

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Na stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia i margarynę. Zsiekać nożem, dodać ubite żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części ( większa na spód, mniejsza na wierzch do starcia na tarce). Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki, a większą wyłożyć formę ( wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia). Budynie ugotować w 1 litrze mleka. Jabłka obrać, pokroić w kawałki, wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem. Na jabłka wykładamy budyń ( może być ciepły) i na niego ścieramy na tarce mniejszą porcję ciasta. Pieczemy w 180 stopniach 50 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem :)

Do ciasta użyłam kory cynamonu Kamis :)