Biszkopt z jabłkami

Joanna
Ciasta
14.04.2015 12:38
Biszkopt z jabłkami

Składniki

Składniki:

4 jajka

250 g mąki pszennej

250 g cukru

100 g miękkiego masła

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki oleju

2 łyżki wody

1 łyżka octu

4-5 małych jabłek (ok.400-500g)

Posypka

1 łyżka cukru

1 łyżka cynamonu

Przepis

Nagrzewamy piekarnik do 190 C. W między czasie jabłka obierany i kroimy na ćwiartki. Jajka ubijamy z cukrem przez 3 minuty. Dodajemy pozostałe składniki zaczynając od płynnych, a kończąc na mące z proszkiem do pieczenia. Tortownice o średnice o 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą. Wylewamy ciasto a na wierzch układamy pokrojone jabłka. Posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy przez 40 minut lub do tzw suchego patyczka. Studzimy na kratce.