składniki: 400 g suchej fasoli, u mnie duży Jaś ok 3,5 l wody 1 duża cebula 3 łyżki majeranku 3 listki laurowe sól 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub mały słoiczek przecieru pomidorowego (300 ml) 400 g surowego boczku wędzonego ze skórą 250 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 1 kopiasta łyżka mąki pszennej Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Zarumienić na tłuszczu wytopionym z boczku, dodać łyżkę mąki i chwile smażyć aby mąka wchłonęła tłuszcz. Chudą część i skórkę od boczku dodać do fasoli, a tą tłuściejszą wrzucić na patelnię i wytopić tłuszcz. Wlać wodę ok 3,5 l, dodać majeranek i liście laurowe i zagotować. Gdy fasola będzie już miękka dodać zasmażkę i zagotować. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i gotować, aż fasola będzie miękka.