Przepis
Tego potrzebujesz:
Masa:
1 kg jabłek
10 dag cukru
szczypta goździków
Ciasto:
4 jajka
5 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki maku
cynamon
Sposób przygotowania
Zobacz przepis na roladę biszkoptową z jabłkami!
Oczyszczone i pokrojone jabłka podduś z cukrem i odrobiną wody, aż się rozgotują (masa powinna zgęstnieć).
Dodaj szczyptę mielonych goździków.
Żółtka utrzyj z cukrem.
Dodaj ubitą pianę z białek, mąkę przesianą z proszkiem i mak.
Delikatnie wymieszaj.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż na nią ciasto, pozostawiając wokół 2 cm przestrzeni.
Wyrównaj powierzchnię.
Piecz 10-12 min w 180°C.
Wyjmij na ściereczkę wysypaną miałkim cukrem, zwiń w roladę, odstaw.
Wystudzone ciasto odwiń, posmaruj musem, posyp cynamonem, zwiń.
Odstaw do lodówki na 30 minut.