- Czas gotowania: 90 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
biszkopt:na blaszkę o wymiarach 25×35 cm
I.
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyzki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
II.
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżek mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju..
Przepis
Białka oddzielamy od żółtek..Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy po jednym żółtku oraz trochę cukru.aż do wyczerpania..mąki wraz z proszkiem do pieczenia razem mieszamy..wsypujemy do ubitych białek delikatnie mieszamy szpatułka plastikową ..na koniec dodajemy olej razem mieszamy ..wylewamy na blachę wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniu przez 15 minut..
Jabłka:
2 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
2 kg jabłek obieramy i kroimy..do dużego garnka wkładamy jabłka wlewamy niewielką wody i gotujemy do miękkości..na koniec wsypujemy galaretkę ..mieszamy razem odstawiamy do wystudzenia ..
Na grubszy biszkopt kładziemy ugotowane jabłka..przykrywamy drugim biszkoptem..polewamy polewą kakaową.
Polewa kakaowa przepis.
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka dobrego kakao
1/2 łyżeczki soku z cytryny.
Do szklanki z cukrem pudrem dajemy kakao i sok z cytryny i odrobina gorącej wody..mieszamy mątewką do uzyskania jednolitej konsystencji..
Polecamy gorącym placek..Jeżeli przeleje nam sie woda i będzie za rzadkie należy dodać cukier puder..