jabłecznik na biszkopcie

Jolanta
Ciasta
25.01.2016 17:46
jabłecznik na biszkopcie
  • Czas gotowania: 90 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

biszkopt:na blaszkę o wymiarach 25×35 cm

I.

4 jajka

4 łyżki cukru

3 łyzki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

II.

5 jajek

5 łyżek cukru

4 łyżek mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka oleju..

Przepis

Białka oddzielamy od żółtek..Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy po jednym żółtku oraz trochę cukru.aż do wyczerpania..mąki wraz z proszkiem do pieczenia razem mieszamy..wsypujemy do ubitych białek delikatnie mieszamy szpatułka plastikową ..na koniec dodajemy olej razem mieszamy ..wylewamy na blachę wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniu przez 15 minut..

Jabłka:

2 kg jabłek

1 galaretka cytrynowa

2 kg jabłek obieramy i kroimy..do dużego garnka wkładamy jabłka wlewamy niewielką wody i gotujemy do miękkości..na koniec wsypujemy galaretkę ..mieszamy razem odstawiamy do wystudzenia ..

Na grubszy biszkopt kładziemy ugotowane jabłka..przykrywamy drugim biszkoptem..polewamy polewą kakaową.

Polewa kakaowa przepis.

1 szklanka cukru pudru

1 łyżka dobrego kakao

1/2 łyżeczki soku z cytryny.

Do szklanki z cukrem pudrem dajemy kakao i sok z cytryny i odrobina gorącej wody..mieszamy mątewką do uzyskania jednolitej konsystencji..

Polecamy gorącym placek..Jeżeli przeleje nam sie woda i będzie za rzadkie należy dodać cukier puder..