Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Ewelina
Ciasta
25.08.2014 7:37
Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Przepis

4 jajka

3/4 szkl cukru

łyżka gorącej wody

szklanka mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

2 jabłka

cukier puder do posypania

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć na puch z cukrem, na koniec ubijania dodać gorącą wodę. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać do miski z masą jajeczną, delikatnie wymieszać. Tortownicę (24cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać biszkopt. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na biszkopcie.

Ciasto piec ok 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka w 170 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.