Przepis
4 jajka
3/4 szkl cukru
łyżka gorącej wody
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jabłka
cukier puder do posypania
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć na puch z cukrem, na koniec ubijania dodać gorącą wodę. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać do miski z masą jajeczną, delikatnie wymieszać. Tortownicę (24cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać biszkopt. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na biszkopcie.
Ciasto piec ok 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka w 170 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.