Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej,
50g świeżych drożdży,
szklanka letniej wody,
łyżka oleju,
szczypta soli,
szczypta cukru.
Mąkę przesiać, wymieszać ze solą, wlać olej. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, odstawić na 5 minut, by drożdże zaczęły pracować. Wlać do mąki, wyrobić ciasto.
Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Wyłożyć na dno blachy wysmarowaną tłuszczem i wysypaną cienko kaszką manną.
Farsz:
300 g kiełbasy,
1 papryka,
3 ogórki kiszone,
pomidor,
10 pieczarek,
300 g żółtego sera,
oregano, bazylia, tymianek,
ketchup.
Przepis
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej,
50g świeżych drożdży,
szklanka letniej wody,
łyżka oleju,
szczypta soli,
szczypta cukru.
Mąkę przesiać, wymieszać ze solą, wlać olej. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, odstawić na 5 minut, by drożdże zaczęły pracować. Wlać do mąki, wyrobić ciasto.
Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Wyłożyć na dno blachy wysmarowaną tłuszczem i wysypaną cienko kaszką manną.
Farsz:
300 g kiełbasy,
1 papryka,
3 ogórki kiszone,
pomidor,
10 pieczarek,
300 g żółtego sera,
oregano, bazylia, tymianek,
ketchup.