Pizza na grubym spodzie

Ewelina
Przekąski
13.04.2015 20:43
Pizza na grubym spodzie

Składniki

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej,

50g świeżych drożdży,

szklanka letniej wody,

łyżka oleju,

szczypta soli,

szczypta cukru.

Mąkę przesiać, wymieszać ze solą, wlać olej. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, odstawić na 5 minut, by drożdże zaczęły pracować. Wlać do mąki, wyrobić ciasto.

Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Wyłożyć na dno blachy wysmarowaną tłuszczem i wysypaną cienko kaszką manną.

Farsz:

300 g kiełbasy,

1 papryka,

3 ogórki kiszone,

pomidor,

10 pieczarek,

300 g żółtego sera,

oregano, bazylia, tymianek,

ketchup.

Przepis

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej,

50g świeżych drożdży,

szklanka letniej wody,

łyżka oleju,

szczypta soli,

szczypta cukru.

Mąkę przesiać, wymieszać ze solą, wlać olej. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, odstawić na 5 minut, by drożdże zaczęły pracować. Wlać do mąki, wyrobić ciasto.

Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Wyłożyć na dno blachy wysmarowaną tłuszczem i wysypaną cienko kaszką manną.

Farsz:

300 g kiełbasy,

1 papryka,

3 ogórki kiszone,

pomidor,

10 pieczarek,

300 g żółtego sera,

oregano, bazylia, tymianek,

ketchup.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną