Składniki
Składniki na ciasto:
25 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1 płaska łyżeczka cukru
50 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
500 g maki pszennej
Nadzienie:
ketchup
100 g wędliny
1/2 czerwonej cebuli
1/2 papryki ( u mnie żółta)
100 g żółtego sera
kukurydza
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
Przepis
Do miski kruszymy drożdże i wsypujemy cukier. Wszystko razem roztarłam łyżeczką do momentu, aż drożdże zrobiły się płynne. Do nich wlałam mleko i wymieszałam. Dodałam sól, olej, jajko i mąkę. Wyrobiłam ciasto. Przełożyłam je na lekko wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkowałam na prostokąt mniej więcej 30x40 cm. Mój był trochę większy ;)
Całość rozwałkowanego ciasta posmarowałam ketchupem. Wędlinę, paprykę pokroiłam w słupki. Cebulę w piórka. Ser żółty starłam na tarce o grubych oczkach. Wszystko po kolei wyłożyłam na ciasto, dodałam kukurydzę i na sam wierzch posypałam startym serem. Wszystko zwinęłam tak jak zwija się roladę. Przeniosłam na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blaszce zwinęłam na kształt koła. Pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki (nie rozsuwamy ich). Wierzch posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam ziołami (niestety nie się sfajczyły, więc lepiej posypać jakimiś ziarenkami, ja ich nie miałam). Tak przygotowany wieniec zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w 200 stopniach około 25 minut :)