jabłka w cieście

Ewa
Śniadania
13.04.2015 6:45
jabłka w cieście

Składniki

około 3 średnie jabłka

2 jaja

0,5 szklanki mleka

1,5 szklanki mąki pszennej

2 kopiaste łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier puder, ulubione dodatki

Przepis

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w 0,7 cm plasterki (jabłka tez można pokroić na ćwiartki i potem na plasterki).

Jaja zmiksować z cukrami na jednorodną masę (nie za długo), wlać mleko, zmiksować, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować.

Do ciasta wsypać jedno pokrojone jabłko, obtoczyć talarki w cieście.

Kłaść na rozgrzany olej, smażyć na złoto, odsączyć na ręczniku papierowym.

Po usmażeniu to samo zrobić z resztą jabłek, chodzi o to, by nie wrzucać naraz wszystkich jabłek, gdyż wtedy masa będzie zbyt rzadka od soku z jabłek.

Podawać z cukrem pudrem i ulubionymi dodatkami, u mnie kiwi i dżem truskawkowy.