Składniki
około 3 średnie jabłka
2 jaja
0,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 kopiaste łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder, ulubione dodatki
Przepis
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w 0,7 cm plasterki (jabłka tez można pokroić na ćwiartki i potem na plasterki).
Jaja zmiksować z cukrami na jednorodną masę (nie za długo), wlać mleko, zmiksować, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować.
Do ciasta wsypać jedno pokrojone jabłko, obtoczyć talarki w cieście.
Kłaść na rozgrzany olej, smażyć na złoto, odsączyć na ręczniku papierowym.
Po usmażeniu to samo zrobić z resztą jabłek, chodzi o to, by nie wrzucać naraz wszystkich jabłek, gdyż wtedy masa będzie zbyt rzadka od soku z jabłek.
Podawać z cukrem pudrem i ulubionymi dodatkami, u mnie kiwi i dżem truskawkowy.