Pizza na patelni

Marika
Obiad
27.07.2016 12:56
Pizza na patelni
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 45 min

Składniki

Pizza ciasto (porcja na 3 pizze):

1 szklanka mleka

1/3 kostki drożdży

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

3-4 łyżki oleju

3-3 i 1/2 szklanki mąki

Przepis

Drożdże rozprowadzamy w mleku.

Dodajemy kolejno cukier, sól, olej i na końcu mąkę.

Około 5-15 minut trzymamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Ciasto wyrabiamy dzielimy na części oraz ciasto wałkujemy do odpowiadającej nam grubości.

Przy wałkowaniu najlepiej gdy deseczkę blat na którym będziemy to robić naoliwimy trochę.

Tak przygotowane ciasto musimy usmażyć na patelni.

Najlepiej patelnie cienko pędzelkiem przesmarować np oliwą, rozgrzać i położyć ciasto, przykryć i tak piec na małym ogniu do uzyskania złocistego koloru dna pizzy. Robię to tak około 4-5 minut, w zależności od wielkości płomienia.

Gdy jedną stronę mam już gotową ściągam patelnie z ognia, przewracam spód pizzy i smaruje wcześniej przygotowanym sosem ( np mieszaka sosu pomidorowego z ketchupem, przecierem pomidorowym i mieszanką ziół taką do pizzy, w sklepach są już gotowe).

Potem układam dodatki ( tutaj wybór należy już do was samych), wybrałam salami, szynkę i żółty ser).

Po ułożeniu dodatków przykrywam patelnię i kładę ją na ogień.

Pieczenie/ smażenie jej też około 4-5 minut.

Obserwujemy ser który się topi, oraz sprawdzamy kolor dna pizzy.

Smacznego :)