Składniki
biszkopt:
3 jaja
3 łyżki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
poncz:
1/3 szklanki zalewy z brzoskwiń
masa śmietanowa:
0,5 puszki pokrojonych drobno brzoskwiń
300 gramów śmietany kremówki 30%
2 płaskie łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
3 kopiaste łyżki cukru pudru (spróbujcie czy ta ilość jest dla Was wystarczająca)
dodatkowo:
0,5 puszki pokrojonych drobno brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe + 0,7 litra wrzątku
Przepis
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, miksować chwilkę, potem delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie nasączyć ponczem.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę dobrze wymieszać z wrzącą wodą, zahartować dwiema łyżkami masy śmietanowej, przelać do całości, zmiksować do dokładnego połączenia składników, następnie wrzucić brzoskwinie i wymieszać łyżką. Masę od razu wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać powierzchnię, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, dokładnie wymieszać i odstawić do częściowego stężenia.
Na stężałą masę śmietanową poukładać kawałki brzoskwiń, zalać tężejąca galaretką, schłodzić w lodówce.