Brzoskwiniowe szaleństwo

Ewelina
Ciasta
13.04.2015 20:00
Brzoskwiniowe szaleństwo

Składniki

biszkopt:

3 jaja

3 łyżki mąki pszennej tortowej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki cukru

1 kopiasta łyżka ciemnego kakao

poncz:

1/3 szklanki zalewy z brzoskwiń

masa śmietanowa:

0,5 puszki pokrojonych drobno brzoskwiń

300 gramów śmietany kremówki 30%

2 płaskie łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku

3 kopiaste łyżki cukru pudru (spróbujcie czy ta ilość jest dla Was wystarczająca)

dodatkowo:

0,5 puszki pokrojonych drobno brzoskwiń

2 galaretki brzoskwiniowe + 0,7 litra wrzątku

Przepis

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, miksować chwilkę, potem delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie nasączyć ponczem.

Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę dobrze wymieszać z wrzącą wodą, zahartować dwiema łyżkami masy śmietanowej, przelać do całości, zmiksować do dokładnego połączenia składników, następnie wrzucić brzoskwinie i wymieszać łyżką. Masę od razu wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać powierzchnię, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, dokładnie wymieszać i odstawić do częściowego stężenia.

Na stężałą masę śmietanową poukładać kawałki brzoskwiń, zalać tężejąca galaretką, schłodzić w lodówce.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną