Sałatka bardzo prosta, na pewno nie fit, i co z tego - ma być pysznie :) Składniki: 8 kromek chleba litewskiego 200 g sera ( może być gouda) 400 g czerwonej fasoli ( cała puszka) 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 50 g masła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Chleb pokroić w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm i uprażyć na patelni, aż stanie się chrupki, przerzucić do miski. Zawsze tak jest, że jak wujek przyjeżdża do Polski to pyta się co mi przywieźć - odpowiedz chleb litewski i serki . Mimo, że chleb litewski można dostać w większości sklepów, to uważam, że oryginalny jednak jest najlepszy. Dzisiaj bardzo stary przepis, który przypomniał mi się podczas ostatniej wizyty mojej rodziny z Wilna. Na tej samej patelni rozpuścić masło i dodać czosnek sprasowany, lekko podsmażyć i dodać chrupki chlebek.