Wiosenny krem ziemniaczany

Ewelina
Zupy
28.03.2015 10:31
Wiosenny krem ziemniaczany

Składniki

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

50 dag ziemniaków

500 ml bulionu jarzynowego

1 łyżeczka masła

1/2-3/4 szklanki rzeżuchy

łyżka śmietany 18% do zup

sól

pieprz

2 jajka ugotowane na twardo

Przepis

WYKONANIE:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać bulionem warzywnym i dodać masło.

Ugotować do miękkości, dodać rzeżuchę, zagotować.

Odstawić z palnika, lekko przestudzić, zmiksować.

Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać.

Zupę podawać z posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo, posypaną rzeżuchą.

Bulion warzywny można dać z kostki, ale ja ugotowałam domowy z: marchwi, pietruszki, selera, pora, suszonej włoszczyzny i niewielkiej ilości prażonej cebulki. Doprawiłam go do smaku liściem laurowym, zielem angielskim, solą i ziarnistym pieprzem.