Składniki
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
50 dag ziemniaków
500 ml bulionu jarzynowego
1 łyżeczka masła
1/2-3/4 szklanki rzeżuchy
łyżka śmietany 18% do zup
sól
pieprz
2 jajka ugotowane na twardo
Przepis
WYKONANIE:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać bulionem warzywnym i dodać masło.
Ugotować do miękkości, dodać rzeżuchę, zagotować.
Odstawić z palnika, lekko przestudzić, zmiksować.
Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać.
Zupę podawać z posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo, posypaną rzeżuchą.
Bulion warzywny można dać z kostki, ale ja ugotowałam domowy z: marchwi, pietruszki, selera, pora, suszonej włoszczyzny i niewielkiej ilości prażonej cebulki. Doprawiłam go do smaku liściem laurowym, zielem angielskim, solą i ziarnistym pieprzem.