Chałka w wielkanocne barany skręcona

Monika
Wielkanoc
26.03.2015 21:20
Chałka w wielkanocne barany skręcona

Składniki

40 g świeżych drożdży,

100 g miękkiego masła,

1 jajko,

2 żółtka,

50 g cukru brązowego,

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,

500 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków,

1 płaska łyżeczka soli,

ponadto:

1 jajko do smarowania ciasta,

czarnuszka do dekoracji.

Przepis

Masło i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier, jajko, żółtka, cukier waniliowy i za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto.

Ciasto dzielimy na cztery części.

Jedna część ciasta to będzie jeden baran.

Przygotowujemy dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, na której bezpośrednio będą robione barany.Pierwsze formułujemy kulę o średnicy 2,5 cm, będzie to głowa barana. Robimy trzy malutkie kulki, dwie na oczka, a z jednej będzie uśmiech. Głowę smarujemy roztrzepanym jajkiem i przy pomocy wykałaczki przyklejamy, oczka i buzię.

Następnie przyklejamy rogi, z skręconych wałków ciasta.

Pozostałą część ciasta dzielimy na 9 równych części, z których formułujemy wałki. Ciasto skręcamy na „ślimaka” i układamy jeden koło drugiego (zaczynając od głowy) tworząc tułów. Z każdego kawałka ciasta, robimy kolejne barany. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i ozdabiamy czarnuszką. Baranki powinny odpoczywać w ciepłym miejscu przez ok. 30 min., będą sobie rosły.

Możemy jeszcze raz delikatnie posmarować jajkiem, tuż przed pieczeniem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 15 - 20 minut.