Przepis
Składniki:
1 kg sera (ja użyłam już zmielonego),
4 jaja,
2 szklanki cukru,
1 cytryna,
1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
1 łyżka kaszy manny,
1 kostka masła (250g),
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem (ok. 5 minut), po tym czasie partiami dodawać ser. Następnie dodać budyń, kaszę mannę, otartą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą piankę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175°C przez 50 minut. Sernik studzimy w piekarniku, a gdy wystygnie, robimy polewę.
Ciasteczkowy spód:
250g ciasteczek owsianych (ja użyłam czekoladowych),
100g masła,
Ciasteczka w malakserze mielimy na piasek: dodajemy roztopione masło i mieszamy - będą przypominać mokry piasek. Wykładamy spód tortownicy papierem, wysypujemy zmielone ciasteczka i równo rozprowadzamy dociskając do formy. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 30 minut. Boków tortownicy nie smarujemy ani nie wykładamy papierem do pieczenia.
Polewa:
sok z połowy cytryny,
1/2 tabliczki białej czekolady,
10 ml śmietanki 30%,
Śmietankę podgrzewamy razem z sokiem z cytryny, dodajemy czekoladę i mieszamy. Wylewamy na sernik. Dodatkowo możemy zetrzeć skórkę z cytryny.