Przepis
Hej :)) Tak, tak - taką właśnie nazwę nosi to ciasto :))) Zrobiła je na Święta moja siostra. Teściowej formalnie jeszcze nie posiada (przyszłą ma), ale może niedługo ;)). Ciasto do przyszłej teściowej zawiozła i wszystkim smakowało :) Nam też się udało spróbować, dla mnie pyszne, bo mało słodkie. Przepis pochodzi ze strony smaker.pl . Troszkę pracochłonne, ale pyszne. Ciasto kruche, potem galaretka wiśniowa z wiśniami, bita śmietana, beza i migdały. Wszystko super się komponuje :) Polecam :)) Blaszka 24x34 cm.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek (białka zostają na bezę)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Będzie się ono lepiło, ale tak ma być. Ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Składniki na bezę:
5 białek
1 szklanka cukru
1 małe opakowanie płatków migdałowych
Pianę z białek ubijamy, dodajemy cukier. Drugie ciasto wykładamy na blachę, na ciasto dajemy pianę i posypujemy ją płatkami migdałów. Pieczemy około 30-35 minut w 160 stopniach.
Dodatkowo:
2 galaretki wiśniowe
1 szklanka soku wiśniowego
1,5 szklanki wody
wiśnie z soku (ilość wedle uznania)
500 ml śmietany 30 %
3 śmietan fixy
Przygotowane galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, dodać sok z wiśni, wymieszać. Odstawiamy do stężenia.
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy śmietan fixy. Jak galaretka będzie już tężeć to zaczynamy przekładać ciasto.
Ciasto kruche - galaretka do której dodajemy wiśnie - bita śmietana - ciasto z bezą i migdałami.
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc :)