Zupa krem z kukurydzy

Ewelina
Zupy
08.12.2014 18:56
Zupa krem z kukurydzy

Przepis

SKŁADNIKI :

2 kolby kukurydzy ugotowane i okrojone ( lub 1 puszka ziaren kukurydzy)

1 litr wody

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

1 mała marchew, obrana pokrojona w talarki

1 ziemniak, obrany pokrojony

mały kawałek pora

sól, pieprz i ostra papryka do smaku

garść pikantnych nachosów

odrobina sera do posypania zupy

PRZYGOTOWANIE :

W garnku na maśle podpiekamy czosnek, ziemniaki, marchew i por. Ciągle mieszamy, po kilku minutach wlewamy wodę.

Gotujemy około 20 minut. Następnie wsypujemy ziarno kukurydzy, doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i jeszcze chwilkę gotujemy.

Zupę zdejmujemy z gazu, studzimy i miksujemy. Doprawiamy jeszcze do smaku i podajemy z chipsami nachos oraz odrobiną sera. Smacznego.