Schabowy wg Magdy Gessler

Krzysztof
Obiad
03.10.2014 11:52
Schabowy wg Magdy Gessler

Przepis

1 kg dobrej jakości wieprzowiny (na 4 kotlety)

1 l mleka

2 cebule

2 jaja

bułka tarta

sól i pieprz

przyprawa Kuchta

smalec do smażenia

Wieprzowinę pokroić na 4 grbe kotlety. Każdy z nich rozbić dokładnie na dość duże kotlety; żyłki i włókna tłuszczu w środku kotletów ponacinać nożem, co zapobiegnie zwijaniu się kotletów podczas smażenia. Do mleka włożyć pokrojoną w pióra cebulę. Dosypać sól i pieprz. Włożyć mięso. Moczyć wieprzowinę w mleku 2-3 godziny. Następnie odsączyć. Smalec rozgrzać na patelni. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto.