Składniki: naleśniki (10-12 sztuk) - 1,5 szklanki mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka - 2 łyżki oleju - 2 szklanki mąki ( dałam 2 łyżki więcej) - 1 łyżeczka soli farsz - 400 g mrożonego szpinaku - 200 g sera feta - 1 pieczone udko (można pominąć) - 5 suszonych pomidorów - 2 duże ząbki czosnku - 1 łyżka masła - sól, biały pieprz do smaku sos beszamel (można pominąć i zapiec pod samym serem) - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - 250 ml mleka - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól do smaku - 3 łyżki żółtego sera do posypania wierzchu: - 1 łyża tartego parmezanu - 1 łyżka świeżego oregano Sposób wykonania: Naleśniki Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 15 minut. Samego szpinaku na pewno by nie tknęli, a w tej zapiekance bardzo im smakował 🙂 Szpinakowy farsz wzbogaciłam pieczonym kurczakiem i suszonymi pomidorami, natomiast zamiast makaronu wykorzystałam delikatne naleśniki. Smażyć naleśniki na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu (ja smaruję patelnię zwilżonym w oleju ręcznikiem papierowym tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika). Naleśniki przekroić na 3 części, tak by powstały małe roladki. Piec 15-20 minut w temp.190 C Przed podaniem posypać startym parmezanem i świeżymi ziołami. Farsz Szpinak rozmrozić i umieścić na sicie, by pozbyć się nadmiaru wody. Całość zapiekłam pod beszamelem, ale w szybszej wersji wystarczy sam ser. Zapiekanki, to moja ulubiona metoda przemycania domownikom składników za którymi nie przepadają, a ja je uwielbiam. Dodać szpinak i dusić razem ok 3-4 minut. Na patelni rozgrzać masło. Sos Masło rozgrzać w niewielkim rondelku.