Składniki: (na ok. 60 sztuk ciasteczek o średnicy 5 cm) ciasteczka: 200 g zimnego masła 300 g mąki tortowej 80 g cukru pudru 2 żółtka słonecznik: 30 g cukru pudru 30 g miodu 30 g śmietanki 30 % 40 g masła 120 g łuskanego słonecznika Ciasto można też przygotować w malakserze. Gotowe ciasto zawinąć w folię, spłaszczyć i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Pamiętajcie o zasadzie – zimne ciasteczka do gorącego piekarnika. Ciasteczka wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Kruche, delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka, a do tego chrupiący skarmelizowany słonecznik. Razem z blachą ponownie wstawić do lodówki na 15 minut. Ciasto wyjąć z lodówki na stolnicę. Na środku zrobić zagłębienie, wbić żółtka i wyrobić ciasto. Na schłodzone ciasteczka wykładać płaską łyżeczkę masy słonecznikowej. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masło, cukier, śmietankę i miód umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia.