Składniki
na 2 porcje
700 - 800 ml wody
500 g ziemniaków
1/2 selera
1 korzeń pietruszki
1 cebula
biała część pora
korzeń chrzanu bądź chrzan ze słoiczka
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka masła
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
świeżo zmielony pieprz
sól
Dodatkowo:
według uznania, do wyboru
majeranek do posypania
grzanki
jajo ugotowane na twardo
biała kiełbasa
por do ozdoby
natka pietruszki do ozdoby
Przepis
Umyte i obrane ziemniaki, selera oraz korzeń pietruchy kroję w kostkę bądź w talarki i przekładam do rondelka, dolewam zimną wodę, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, sól do smaku i doprowadzam do zagotowania oraz do miękkości warzyw.
Cebulę i białą część pora kroję w talarki i przekładam na patelnię, duszę do miękkości na roztopionym maśle, po czym dodaję do wywaru warzywnego i całość razem gotuję przez kilka minut.
Rondelek zestawiam z gazu, wyjmuję przyprawy i miksuję zupę na gęsty, aksamitny krem.
Zupę ponownie stawiam na gaz na jakieś 5 minut i dodaję starty świeży chrzan bądź ten ze słoiczka oraz śmietankę.
Tutaj już ilość chrzanu polecam dodać według własnego uznania, ponieważ to my sami regulujemy ostrość zupy według własnych upodobań.
Chrzanowy krem przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ja do zupy dodałam białą kiełbaskę pokrojoną w talarki i jajo na twardo.
Całość przyozdobiłam drobno posiekaną pietruszką oraz białą częścią pora.