Kremowa zupa chrzanowa - wersja 2

Ewelina
Zupy
29.03.2015 8:16
Kremowa zupa chrzanowa - wersja 2

Składniki

na 2 porcje

700 - 800 ml wody

500 g ziemniaków

1/2 selera

1 korzeń pietruszki

1 cebula

biała część pora

korzeń chrzanu bądź chrzan ze słoiczka

1 liść laurowy

3 kulki ziela angielskiego

100 ml śmietany kremówki

1 łyżka masła

1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

świeżo zmielony pieprz

sól

Dodatkowo:

według uznania, do wyboru

majeranek do posypania

grzanki

jajo ugotowane na twardo

biała kiełbasa

por do ozdoby

natka pietruszki do ozdoby

Przepis

Umyte i obrane ziemniaki, selera oraz korzeń pietruchy kroję w kostkę bądź w talarki i przekładam do rondelka, dolewam zimną wodę, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, sól do smaku i doprowadzam do zagotowania oraz do miękkości warzyw.

Cebulę i białą część pora kroję w talarki i przekładam na patelnię, duszę do miękkości na roztopionym maśle, po czym dodaję do wywaru warzywnego i całość razem gotuję przez kilka minut.

Rondelek zestawiam z gazu, wyjmuję przyprawy i miksuję zupę na gęsty, aksamitny krem.

Zupę ponownie stawiam na gaz na jakieś 5 minut i dodaję starty świeży chrzan bądź ten ze słoiczka oraz śmietankę.

Tutaj już ilość chrzanu polecam dodać według własnego uznania, ponieważ to my sami regulujemy ostrość zupy według własnych upodobań.

Chrzanowy krem przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Ja do zupy dodałam białą kiełbaskę pokrojoną w talarki i jajo na twardo.

Całość przyozdobiłam drobno posiekaną pietruszką oraz białą częścią pora.