Składniki: (8-10 sztuk racuszków) 220 g serka homogenizowanego waniliowego (1 serek danio XXL) 2 duże jajka 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli sos truskawkowy 250 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Racuszki, którym trudno się oprzeć – puszyste, delikatne, z wyczuwalnym smakiem waniliowego serka. Wystarczy oprószyć cukrem pudrem i rozkoszować się znakomitym podwieczorkiem, albo polać gęstym sosem truskawkowym i urządzić prawdziwą ucztę dla podniebienia. Mąkę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do truskawek i zagotować. Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej lub olej z masłem). Łyżką nakładać ciasto i smażyć na średnim ogniu (ok.1,5 minuty z każdej strony). Usmażone racuszki układać na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.