Buraczki z chrzanem na ciepło

Ewelina
Sałatki
01.04.2015 12:16
Buraczki z chrzanem na ciepło

Składniki

1 kg średniej wielkości buraków

2 - 3 łyżki chrzanu startego na pure

4 - 5 łyżek słodkiej śmietanki (przedział pomiędzy 12 - 30% tłuszczu)

1,5 - 2 łyżeczki soku z cytryny

cukier do smaku

sól

2 - 3 szczypty czarnego pieprzu

Przepis

Buraki umyć, obrać ze skórki, zawinąć (może być po 2 sztuki) w folię aluminiową, poukładać na blasze, upiec w 190 stopniach, u mnie trwa to około 70 minut, wetknięty patyczek ma wchodzić w buraka bez większego oporu.

Następnie buraki odwinąć z folii, ostudzić, zetrzeć na pure, przełożyć na patelnię. Zagrzać je ponownie, dodać chrzan, śmietankę, sok z cytryny i resztę przypraw, zagotować, ewentualnie doprawić.