Spaghetti carbonara

Ewelina
Śniadania
02.02.2015 12:26
Spaghetti carbonara

Składniki

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

W tym czasie boczek kroimy w kosteczkę, cebule siekamy, podsmażamy razem na patelni.

200 ml śmietany mieszamy dokładnie z żółtkami, wsypujemy 4 łyżki sera, mieszamy.

Kiedy boczek z cebulką się podsmażą, zalewamy go 100 ml śmietanki i doprowadzamy do wrzenia, następnie wlewamy sporządzaną mieszaninę, zmniejszamy gaz do minimum, dodajemy makaron, mieszamy wszystko powoli podgrzewając, ale pilnując by żółtka się nie ścięły. Na koniec całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Na talerzach posypujemy resztą sera i siekaną natką pietruszki.

Przepis

300 gramów wędzonego boczku

300 ml śmietanki 30% (często zastępuję ją słodką 18% w kartoniku)

5 - 6 żółtek

4 płaskie łyżki drobno startego sera grana padano

2 średnie cebule

350 gramów makaronu spaghetti

sól, pieprz czarny

dodatkowo:

posiekana zielona pietruszka

2 kopiaste łyżki startego grana padano