Przepis
Składniki:
500g mascarpone
200g cukru pudru
100ml likieru amaretto
300ml świeżo palonego espresso
200g biszkoptów typu „kocie języczki” – to takie długie posypane cukrem na wierzchu
5 żółtek (białka można zamrozić i później zrobić z nich pavlovą)
5g kakao
Żółtka zmiksować z cukrem na biały puch. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do momentu aż uzyskamy gęstą masę (początkowo zrobi się rzadka a potem zacznie gęstnieć). Amaretto i kawę łączymy ze sobą w jakimś dużym naczyniu. Moczymy każdy biszkopt przez 1-2 sekundy (powinien mieć w środku białą kreskę a na zewnątrz powinien być nasiąknięty) i układamy w naczyniu na dnie. Na biszkopty nakładamy warstwę kremu i posypujemy kakao. Na wierzch układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, kremu oraz kakao.
Całość wkładamy przynajmniej na 3 godziny do lodówki. Gdy mamy mniej czasu można włożyć do zamrażalnika na 30 minut a potem do lodówki. Dekorujemy świeżą miętą.