Tiramisu w kieliszku

Krzysztof
Przepisy
06.05.2014 16:00
Tiramisu w kieliszku

Przepis

Składniki:

500g mascarpone

200g cukru pudru

100ml likieru amaretto

300ml świeżo palonego espresso

200g biszkoptów typu „kocie języczki” – to takie długie posypane cukrem na wierzchu

5 żółtek (białka można zamrozić i później zrobić z nich pavlovą)

5g kakao

Żółtka zmiksować z cukrem na biały puch. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do momentu aż uzyskamy gęstą masę (początkowo zrobi się rzadka a potem zacznie gęstnieć). Amaretto i kawę łączymy ze sobą w jakimś dużym naczyniu. Moczymy każdy biszkopt przez 1-2 sekundy (powinien mieć w środku białą kreskę a na zewnątrz powinien być nasiąknięty) i układamy w naczyniu na dnie. Na biszkopty nakładamy warstwę kremu i posypujemy kakao. Na wierzch układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, kremu oraz kakao.

Całość wkładamy przynajmniej na 3 godziny do lodówki. Gdy mamy mniej czasu można włożyć do zamrażalnika na 30 minut a potem do lodówki. Dekorujemy świeżą miętą.