Składniki
Składniki na 2 porcje:
• 200 g. makaronu typu spaghetti
• 200 ml. śmietany 30 % • 1 średnia cebula
• 200 g. boczku wędzonego • sól • pieprz
• czosnek • parmezan / grana padano
• 2 jajka
Przepis
Sposób przygotowania :
• Makaron gotujemy al’ dente, a przed wymieszaniem w sosie wrzucamy na 15 sekund do gorącej wody, aby go trochę zagrzać.
• Sos zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników w kostkę. Cebulę kroimy drobno, czosnek rozgniatamy, a boczek kroimy na nieco większe kawałki.
•Na rozgrzaną patelnie najpierw wrzucamy boczek, a gdy się trochę zarumieni dodajemy cebulę.
• Chwilę przed dodaniem śmietany dodajemy na patelnie czosnek, a po kilkunastu sekundach wszystko zalewamy śmietaną i doprawiamy do smaku.
• Gdy sos będzie się redukował na patelni, trzemy parmezan na najdrobniejszych oczkach tarki, dzielimy na pół i dodajemy do sosu.
• Dodajemy makaron, wyłączamy gaz pod patelnią i dodajemy żółtka jaj energicznie mieszając, aby nie zrobiła się jajecznica.
• Nakładamy na talerze, i delikatnie sypiemy z góry parmezanem i dodajemy żółtko opcjonalnie, ja wolę dodawać gdyż sos staje się bardziej kremowy.