Przepis
Składniki:
300 ml śmietany kremówki
200 g białej czekolady
2 łyżki mleka
6 łyżeczek żelatyny
3 łyżki gorącej wody
100 g płatków migdałów
4 banany
200 g jagód
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Migdały uprażyć, podzielić na cztery części i wypełnić dno szklaneczek. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie - pozostawić do delikatnego ochłodzenia. W misce ubić śmietanę na sztywną pianę, w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i połączyć ze śmietaną, delikatnie mieszając łyżką, dodać żelatynę. Gotowym musem zalać migdały i wstawić szklanki do lodówki na 1h.
Banany obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z miodem i jagodami. Smażyć na małym ogniu. Owoce z syropem ostudzić i ułożyć na musie.