Przepis
Pamiętam czasy, gdy jajka ugotowane na twardo, podane z majonezem królowały niemalże na każdym przyjęciu. Szybka przystawka cieszyła się uznaniem gości. Ja jako dziecko nie bardzo za nią przepadałam. Dziś szukam nowych inspiracji, aby zachwycić swoich gości. Wystarczy kilka chwil, aby na Waszym stole zagościła niebanalna przystawka z wybornym sosem musztardowym i brokułami.
Składniki:
8 jajek
350 g brokułów
50 g wędzonego boczku
150 ml śmietany 22 %
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
3 łyżki bulionu warzywnego
3-4 łyżki musztardy
pieprz biały
szczypta cukru
sól
Przygotowanie:
Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy odrobinę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, wyłączamy palnik i pozostawiamy jajka na 10 minut w wodzie. Po tym czasie przelewamy jajka zimną wodą i odstawiamy. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka.Ostudzone jajka obieramy i kroimy na połówki. Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Blanszujemy około 5 minut i odcedzamy na sicie pozostawiając około 300 ml wody w której gotował się brokuł. Brokuła przelewamy zimną wodą, aby zachował piękny, zielony kolor. Do rondelka wrzucamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Smażymy do wytopienia się tłuszczu i przekładamy na talerz. Do tego samego rondelka wrzucamy masło. Kiedy masło się rozpuści i zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć trzepaczki. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, śmietankę i wodę z brokułów. Wody z brokułów dodajemy tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Sos powinien być gładki, kremowy, konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzamy do wrzenia, dodajemy musztardę i przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.Na półmisek wylewamy 3/4 sosu, układamy połówki jajek i różyczki brokuła. Wierzch dekorujemy pozostałym sosem i posypujemy bekonem.