Składniki
Składniki:
8 jajek
350 g brokułów
50 g wędzonego boczku
150 ml śmietany 22 %
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
3 łyżki bulionu warzywnego
3-4 łyżki musztardy
pieprz biały
szczypta cukru
sól
Przepis
Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy odrobinę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, wyłączamy palnik i pozostawiamy jajka na 10 minut w wodzie. Po tym czasie przelewamy jajka zimną wodą i odstawiamy. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka.Ostudzone jajka obieramy i kroimy na połówki. Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Blanszujemy około 5 minut i odcedzamy na sicie pozostawiając około 300 ml wody w której gotował się brokuł. Brokuła przelewamy zimną wodą, aby zachował piękny, zielony kolor. Do rondelka wrzucamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Smażymy do wytopienia się tłuszczu i przekładamy na talerz. Do tego samego rondelka wrzucamy masło. Kiedy masło się rozpuści i zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć trzepaczki. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, śmietankę i wodę z brokułów. Wody z brokułów dodajemy tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Sos powinien być gładki, kremowy, konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzamy do wrzenia, dodajemy musztardę i przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Na półmisek wylewamy 3/4 sosu, układamy połówki jajek i różyczki brokuła. Wierzch dekorujemy pozostałym sosem i posypujemy bekonem.