Przepis
Przygotowanie: 10 minut.
Pieczenie: 25 minut.
Gotowe do podania: od razu.
Ilość porcji z przepisu: 2 średnie porcje.
3 łyżki oliwy z oliwek
jedna duża cebula, pokrojona w kosteczkę
2 cm kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
jedna mała papryczka chilli lub łyżeczka pasty chilli
garść świeżego tymianku
garść świeżej kolendry
3 duże jajka
400 g pomidorów ( świeżych lub z puszki)
pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Jeżeli używamy świeżych pomidorów należy je wcześniej sparzyć i pokroić w kostkę. Papryczkę dobrze oczyścić z ziaren i drobno posiekać.
Na patelni żeliwnej rozgrzać oliwę. Kiedy będzie dobrze ciepła wrzucić posiekaną cebulą oraz przeciśnięte przez praskę czosnek z imbirem. Smażyć przed 2-3 minuty i dodać pomidory, zioła, cukier, chilli oraz sól. Dobrze wymieszać i trzymać na patelni, na małym ogniu, bez przykrycia, nie mieszając, przez 15-20 minut. Potem wbić jajka i podgrzewać 3-4 minuty. Podawać na ciepło lub zimno.