Sałatka brokułowo-jajeczna

Ewelina
Śniadania
28.04.2014 9:36
Sałatka brokułowo-jajeczna

Przepis

sałatka brokułowo – jajeczna z sosem czosnkowym

Pyszna sałatka w 15 minut :) Idealna na kolację lub obiad w pracy (jeśli nie macie kontaktu z ludźmi – czosnek :D)

Składniki:

- brokuły mrożone ok 1/3 – 1/2 opakowania,

- fasolka szparagowa mrożona 1/3 opakowania,

- 3 jajka ugotowane na półtwardo (w takiej wersji są bardziej bioodżywcze, niż ugotowane na twardo),

- jogurt grecki plus odrobina płynnej śmietanki dla uzyskania konsystencji sosu,

- ząbek czosnku,

- pół łyżeczki majonezu,

- sól.

Sposób przygotowania:

Warzywa gotujemy krótko w lekko osolonej wodzie. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ósemki. Jajka z warzywami przekładamy do miski i zalewamy sosem sporządzonym poprzez wymieszanie jogurtu, śmietany, majonezu, przeciśniętego przez praskę czosnku i soli.

Mikroskładniki:

brokuły – wapń, kwas foliowy, sulforafan wykazujący właściwości antyrakowe, wit A i inne,

jajka – doskonałe źródło pełnowartościowego białka, lecytyny, witamin A, D, B12 oraz kwasów omega 3 (jaja szczęśliwych kur),

fasolka szparagowa – kwas foliowy, wit C,

czosnek – właściwości bakteriobójcze, naturalny roślinny antybiotyk

Smacznego :)