Przepis
sałatka brokułowo – jajeczna z sosem czosnkowym
Pyszna sałatka w 15 minut :) Idealna na kolację lub obiad w pracy (jeśli nie macie kontaktu z ludźmi – czosnek :D)
Składniki:
- brokuły mrożone ok 1/3 – 1/2 opakowania,
- fasolka szparagowa mrożona 1/3 opakowania,
- 3 jajka ugotowane na półtwardo (w takiej wersji są bardziej bioodżywcze, niż ugotowane na twardo),
- jogurt grecki plus odrobina płynnej śmietanki dla uzyskania konsystencji sosu,
- ząbek czosnku,
- pół łyżeczki majonezu,
- sól.
Sposób przygotowania:
Warzywa gotujemy krótko w lekko osolonej wodzie. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ósemki. Jajka z warzywami przekładamy do miski i zalewamy sosem sporządzonym poprzez wymieszanie jogurtu, śmietany, majonezu, przeciśniętego przez praskę czosnku i soli.
Mikroskładniki:
brokuły – wapń, kwas foliowy, sulforafan wykazujący właściwości antyrakowe, wit A i inne,
jajka – doskonałe źródło pełnowartościowego białka, lecytyny, witamin A, D, B12 oraz kwasów omega 3 (jaja szczęśliwych kur),
fasolka szparagowa – kwas foliowy, wit C,
czosnek – właściwości bakteriobójcze, naturalny roślinny antybiotyk
Smacznego :)