Przepis
Składniki:
1 duże jajko (można użyć dwóch małych)
2 łyżki mleka 1,5 %
40 g wędzonego tofu (około 1/4 opakowania) - u mnie z firmy Polsoja
parę małych różyczek brokuła ugotowanego al dente
świeża bazylia, sól, pieprz
sos jogurtowy : jogurt naturalny, bazylia, sól, pieprz, łyżeczka musztardy Dijon
łyżeczka tłuszczu do smażenia - u mnie olej kokosowy
Jajko rozbić do miski, dodać mleko, sól, pieprz i posiekaną bazylię. Wszystko lekko roztrzepać widelcem. Rozgrzać tłuszcz na patelni, wylać masę jajeczną i przykryć pokrywką. W czasie smażenia pokroić tofu na drobniejsze kawałki. Omlet gdy się lekko zetnie, przełożyć na drugą stronę, znowu smażyć ,ale już bez pokrywki. Usmażony omlet lekko posmarować sosem jogurtowym, ułożyć brokuły i pokrojone tofu, udekorować posiekaną bazylią.