Cytryniak

Krzysztof
19.01.2015 14:58
Cytryniak

Przepis

SKŁADNIKI:

20 dag masła/margaryny (u mnie Kasia)

4 jajka

1 szkl cukru

1,5 szkl mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 cytryny

Lukier:

2/3 szkl cukru pudru

sok z ok 1/2 cytryny (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnego lukru można część soku zastąpić wodą)

1. Margarynę/masło rozpuścić i wystudzić.

2. Żółtka ubić z cukrem. Dodać margarynę/masło, skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować.

3. Białka ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do ciasta.

4. Foremkę (keksówkę lub formę z kominem) wysmarować margaryną (spód i boki) i posypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto. Piec ok 50 min w 180ºC.

5. Ciasto przestudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę, polać ciasto, włożyć na chwilę do lodówki (żeby lukier szybciej stężał).