Babka cytrynowa

Ewelina
Wielkanoc
18.03.2015 21:24
Babka cytrynowa

Składniki

Ciasto:

25 dag mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

20 dag cukru pudru

cukier waniliowy

1 cytryna

25 dag masła

Lukier:

1,5 szkl cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

odrobina wody

barwnik spożywczy żółty

Zielone wiórki kokosowe

Przepis

Miękkie masło miksujemy do białości. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając, cukier waniliowy, cukier puder, sok i otartą skórkę z cytryny. Masę mieszamy z mąką i pianą ubitą z białek. Ciasto przelewamy do foremki na babkę i pieczemy ok 50-60min godz w 170st C. Studzimy.

Składniki na lukier ucieramy pałką i dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy, polewamy babkę i posypujemy wiórkami.