Babka cytrynowa

Krzysztof
14.03.2015 10:01
Babka cytrynowa

Przepis

Składniki:

3 jajka

200g drobnego cukru

150g masła

150g mąki tortowej

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

250g waniliowego serka homogenizowanego

skórka otarta z 1 średniej cytryny

sok z 1/2 cytryny

Lukier:

200g cukru pudru

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka gorącej wody

Piekranik nagrzać do 180°C. Foremkę do babki (z kominem) dokładnie wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać masło, a następnie ziarenka wanilii. Zmniejszyć obroty miksera i na zmianę dodawać po łyżce mąki i łyżeczce serka homogenizowanego.

Na samym końcu dodać sok i skórkę z cytryny i krótko zmiksować do połączenia się składników.

Masę przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut (do suchego patyczka).

Upieczoną babkę pozostawić w formie do wystudzenia, następnie ostrożnie przełożyć na talerz.

Przygotować lukier. Cukier puder przesiać. Sok z cytryny wymieszać z 1 łyżką gorącej wody i powoli wlewać do cukru pudru cały czas miksując lub intensywnie mieszając. Przez cały czas należy pilnować gęstości lukru. Jeśli uznamy, że jest już w sam raz, nie dolewać reszty płynu. Lukier powinien być na tyle rzadki, aby mógł nieco spłynąć po babce, a jednocześnie na tyle gęsty, aby mógł się na niej zatrzymać. Gotowym lukrem oblać babkę i pozostawić do zastygnięcia.