SKŁADNIKI 6 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego 6 średnich jajek (rozmiar M) 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, jamón serrano lub parmeńskiej 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka tartego parmezanu lub Grana Padano 1 łodyga szczypiorku łyżka masła pieprz sól morska PRZYGOTOWANIE Piekarnik podgrzej do 180°C. Każdą kromkę umieść w osobnej kokili lub otworze foremki posmarowaną stroną do środka, robiąc miejsce na nadzienie (z chleba tworzymy swego rodzaju studzienkę). Co więcej, danie można wykonać w formach na muffiny, wykonując za jednym zamachem 12 porcji dla całej rodziny lub znajomych. Szynkę pokrój w kostkę, zaś pomidorki na ćwiartki w plastry. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 6-8 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne. Jajka w chlebowych kokilach Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Uwielbiam jajka zapiekane na miękko w kokilach. Wystarczy dodać ulubioną wędlinę, pomidory, trochę sera, a następnie wstawić na kilka minut do piekarnika i gotowe! Kokile lub foremkę na również muffiny posmaruj. Chleb zapiecz w piekarniku przez ok. 3 minuty (ułatwia to późniejsze wyciągnięcie z formy).