Przepis
Składniki:
5 jajek
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka oleju
1 szklanka napoju gazowanego lub wody gazowanej
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do jajek dodajemy cukier z cukrem waniliowym i nadal miksujemy. Do masy dodajemy olej, napój, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy. Na końcu dodajemy żółtka i jeszcze raz dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami do muffin. Ciasto do foremek nakładamy na przemian małą łyżeczką, raz białe ciasto, a raz ciemne i tak do mniej więcej 3/4 wysokości foremek. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 20-25 minut. Babeczki sprawdzamy czy już gotowe za pomocą patyczka. Babeczki po upieczeniu wystudzamy na kratce. Ja piekłam je w dwóch turach bo tyle miałam ciasta. Można je obsypać cukrem pudrem. Smacznego !!!