Składniki: 500 g mąki 300 g śmietany 18% 1 łyżeczka sody szczypta soli 1-2 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko olej lub smalec do smażenia 1. Mąkę przesypujemy na stolnicę. 4. Na patelnię wlewamy olej lub smalec na wysokość 1 cm. Musimy uważać aby ich nie przypalić, tłuszcz coraz bardziej będzie się nagrzewał a placki smażyły szybciej. Robimy w niej małe wgłębienie, do którego wsypujemy cukier, sól, dodajemy jajko, żółtko oraz śmietanę. Średnio rozgrzewamy aby placki nie były surowe w środku. Każdą rozgniatamy palcami aby miała owalny kształt i nie była za gruba. Zagniatamy ciasto, powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. 3. Nożem odkrawamy kromki o grubości około 2 cm.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/03/27/placki-na-sodzie/