Spróbujcie koniecznie; nie pożałujecie! 🙂 SKŁADNIKI Pastéis de Bacalhau: - 250 g solonego dorsza lub 400 g świeżego - 400 g obranych ziemniaków - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 jajka - 1 mały pęczek natki pietruszki - 1 łyżka sosu piri-piri lub Tabasco - 1-3 łyżek mąki - bułka tarta do obtoczenia - olej do głębokiego smażenia - sól, pieprz Majonez kolendrowy z piri-piri*: - 1 żółtko - 1-2 łyżki soku z cytryny - ok. 200 ml dobrego oleju tłoczonego na zimo - duża szczypta soli - mały pęczek kolendry - 2 papryczki piri-piri Najlepsze pastéis de bacalhau jadłem o dziwo w Polsce we wrocławskiej restauracji Taszka, gdzie obtoczono je w japońskiej bułce tartej — panko i podano z kolendrowym majonezem, który również postanowiłem wykorzystać w moim przepisie, podkręcając go nieco ostrymi papryczkami piri-piri. Majonez kolendrowy z Piri-piri /wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/ - Żółtko umieść w miseczce, wlej odrobinę soku z cytryny i wsyp szczyptę soli. Dodatkowo: - świeża kolendra do posypania - 1 cytryna PRZYGOTOWANIE Pastéis de Bacalhau - Jeżeli korzystasz z solonego dorsza, oczyść go najpierw z nadmiaru soli pod bieżącą wodą, a następnie umieść w misce i zalej zimną wodą. 😀 Jedną z tych 365 potraw są pastéis de bacalhau, czyli w dosłownym tłumaczeniu ciastka z dorsza. Oryginalnie krokietów z dorsza nie obtacza się ich w bułce tartej, ale według mnie tak smakują lepiej i łatwiej je się smaży. Krokiety przygotowuje się głównie z ziemniaków i solonego dorsza, chociaż w polskich warunkach można również wykorzystać świeżego (wystarczy dodać mąki do masy, żeby ją zagęścić). - Gotowe purée umieść wraz z dorszem w malakserze, dodaj dorsza, ząbki czosnku oraz posiekaną cebulę i zmiksuj na jednolitą masę. Majonez kolendrowy podawaj w osobnej miseczce wraz z pastéis de bacalhau. Ba! Nawet znalazłem książkę z tyloma przepisami z dorszem w roli głównej. Ostudź, obierz skórę, odetnij płetwy, pozbaw go ości i pokrusz do salaterki mięso. - Świeżego dorsza ugotuj również w wodzie, jednak nieco krócej — jakieś 5-7 minut. Mówi się, że Portugalczycy znają co najmniej 365 potraw na dania z bacalhau. Żeby uniknąć pomówień, od razu powiem, że jej nie kupiłem, bo chyba nikt u mnie w domu nie przeżyłby tych testów. Ostudź, pozbaw skóry oraz ości i oddziel mięso, które możesz odsączyć dodatkowo z nadmiaru wody na papierowym ręczniku. Wstaw do lodówki na minimum 12 godzin, zmieniając wodę w międzyczasie 2-3 razy. Pastéis obtocz w bułce tartej i wrzuć natychmiast na gorący olej.