Łosoś w sezamie, szparagi i frytki z batatów

Ana
Obiad
23.04.2015 16:09
Łosoś w sezamie, szparagi i frytki z batatów

Składniki

- 1 większy batat,

- 1 pęczek szparagów,

- ok. 250 g świeżego łososia (filet),

- 0,5 litra oleju do smażenia,

- 1 jajko,

- 2 garstki sezamu (użyłam czarnego i białego),

- przyprawy: sól, pieprz, czerwona ostra papryka.

Przepis

Zielonych szparagów nie trzeba obierać. Odcinamy tylko zdrętwiałe końcówki i myjemy. Wstawiamy wodę tak, aby przykryć szparagi (najlepiej użyć wysokiego garnka do spaghetti). Następnie wrzucamy je do posolonej, gotującej się wody na ok. 5 min. Odcedzamy. Filet łososia kroimy na 2-3 części, solimy, doprawiamy pieprzem (możemy także pokropić cytryną). Następnie roztrzepujemy jajko (lekko solimy i pieprzymy do smaku pamiętając, że soliliśmy już łososia). Rybę obtaczamy w jajku, a następnie z każdej strony w sezamie. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, smażymy z każdej strony kilka minut (do zarumienienia, czym krócej tym bardziej soczysty będzie łosoś). Batata odkrajamy ze skóry, kroimy na większe paski/na grube frytki. Do garnka/na patelnie wlewamy 0,5l oleju, rozgrzewamy. Wrzucamy bataty, smażymy ok. 10 min., sprawdzając czy są miękkie. Wyjmujemy je, odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Solimy (bataty są słodkie jak marchewka), ewentualnie pieprzymy, posypujemy czerwona ostra papryką. Mniam! Polecam!