Przepis
Składniki na 2 kolorowe blaty biszkoptowe (o średnicy 20 - 22 cm):
3 duże jajka
150 g drobnego cukru do wypieków
75 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze, w żelu/paście lub w proszku
lub przeliczone poniżej proporcje na większe blaty
Składniki na 2 kolorowe blaty biszkoptowe (o średnicy 23 - 25 cm):
4 duże jajka
200 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze, w żelu/paście lub w proszku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie opadła.
Ciasto podzielić na pół, do każdej części dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie wymieszać.
Dwie tortownice lub inne okrągłe formy o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć do nich ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 20 - 22 minuty lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące biszkopty wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Przestudzić w temperaturze pokojowej.