Zupa serkowa

Ewelina
Zupy
17.03.2015 9:28
Zupa serkowa

Składniki

1 l bulionu warzywnego,

300 g serków topionych, (najlepiej bez dodatków ale o trzech różnych serowych smakach, np. gouda, ementaler i edamski)

2 ząbki czosnku

200 ml śmietany 30%,

pęczek szczypiorku lub koperku,

drobny makaron (np. gwiazdeczki) lub groszek ptysiowy

Przepis

Zagotowałam bulion z czosnkiem. Serki pokroiłam w drobną kostkę i gdy na bulionie zaczęły pojawiać się bąbelki, wrzuciłam do garnka. Często mieszając gotowałam ok. 30 minut, aż serki całkowicie się rozpuściły.

Śmietanę zmieszałam z 1/2 szklanki gorącej zupy i wlałam całość do garnka. Zupa jest gotowa. Wystarczy jeszcze dorzucić garść zieleniny. Mimo całej mojej miłości do szczypiorku ta zupa akurat najlepsza jest z ostrawym szczypiorkiem i już można rozlewać ją do talerzy w których czeka makaron lub groszek ptysiowy.