Składniki
1 l bulionu warzywnego,
300 g serków topionych, (najlepiej bez dodatków ale o trzech różnych serowych smakach, np. gouda, ementaler i edamski)
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany 30%,
pęczek szczypiorku lub koperku,
drobny makaron (np. gwiazdeczki) lub groszek ptysiowy
Przepis
Zagotowałam bulion z czosnkiem. Serki pokroiłam w drobną kostkę i gdy na bulionie zaczęły pojawiać się bąbelki, wrzuciłam do garnka. Często mieszając gotowałam ok. 30 minut, aż serki całkowicie się rozpuściły.
Śmietanę zmieszałam z 1/2 szklanki gorącej zupy i wlałam całość do garnka. Zupa jest gotowa. Wystarczy jeszcze dorzucić garść zieleniny. Mimo całej mojej miłości do szczypiorku ta zupa akurat najlepsza jest z ostrawym szczypiorkiem i już można rozlewać ją do talerzy w których czeka makaron lub groszek ptysiowy.