Przepis
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
mąki tyle ile ważą jajka
cukru tyle ile ważą jajka
ok. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1/4 szkl. cukru
2 szkl. mleka
1 kostka masła
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka żelatyny
Inne składniki:
5 opakowań herbatników (po 10 szt.)
1 puszka masy kajmakowej
kakao
Biszkopt: jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Masa budyniowa: 1 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem, dodać rozrobiony w 1/2 szkl. mleka proszek budyniowy i ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą i gładką masę.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem, dodać żelatynę i zmiksować całość.
Foremkę 25 x 30 cm wyłożyć folią spożywczą, umieścić w niej upieczony biszkopt i delikatnie nasączyć. Na biszkopcie rozsmarować masę budyniową, ułożyć warstwę herbatników i nałożyć masę kajmakową. Następnie na kajmak ułożyć kolejną warstwę herbatników, a na to bitą śmietanę. Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, żeby zmiękły herbatniki, przed podaniem posypać wierzch kakao.