Przepis
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki orkiszowej
1 jajko
1 szklanka cukru
1 kostka masła
1 szklanka słonecznika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
garść suszonych, posiekanych owoców (śliwki suszone, morele, żurawina - opcjonalnie kto co lubi)
Sposób przygotowania:
1. Ucieramy masło z cukrem na w miarę jednolitą masę.
2. Dodajemy jajko i dalej ubijamy.
3. W osobnej misce mieszamy wszystkie pozostałe, suche składniki.
4. Do utartego masła dodajemy suche składniki i wyrabiamy aż do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Po wyrobieniu należy uformować małe kuleczki i "rozpłaszczyć" na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
5. Ciasteczka należy piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 min aż do ich zrumienienia.