Ciasteczka owsiane

Jacek
Przekąski
03.02.2016 13:22
Ciasteczka owsiane
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

1 szklanka mleka

2 szklanki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych

3/4 szklanki wiórków kokosowych

5 łyżek ziaren słonecznika

4 łyżki sezamu

4 łyżki siemienia lnianego

3/4 szklanki rodzynek przepłukanych ciepłą wodą

4 łyżki miodu (cukru)

1 jajko

1 łyżka oleju

Przepis

Bardzo smaczne, zdrowe i łatwe do zrobienia ciasteczka owsiane. Bazą są płatki owsiane - mogą być górskie lub błyskawiczne. Do tego dodałem wiórki kokosowe, słonecznik, sezam, siemię lniane i rodzynki, ale możemy dodać co lubimy i mamy właśnie w domu: orzechy, migdały, pestki dyni, suszoną żurawinę etc.

Mleko podgrzewamy w ganku, ma być gorące ale nie zagotowane. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, ziarna i rodzynki, całość mieszamy. Zostawiamy na ok. 20 minut w przykrytym garnku. Po tym czasie dodajemy miód (cukier), jajko i olej. Dokładnie mieszamy. Masa ma być bardzo gęsta i kleista, tak aby dało się z niej lepić nierozpadające się kulki. Gdyby masa była zbyt sucha można dodać jeszcze trochę ciepłego mleka. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem blasze i spłaszczamy ręką aby uformować okrągłe ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 180oC przez ok. 20 minut.